Monday, December 19, 2016

2016 update

 dah hujung tahun 2016..

semoga 2017 dapat post update~

hehe


Friday, July 24, 2015

Last Update kah? @__@

tadi tgk last post tahun 2013... 2 tahun yang lepas..

haha

nanti lagi 2 tahun bukak lagi belog.. last update 2015..

kekeke~


Thursday, August 15, 2013

Selamat Hari Raya AidilFitri 2013


Assalamualaikum,

Selamat Hari Raya =)  saje nak post pic raya skali ngn gambo perut 27 weeks (first day raya ).. x nampok sangat kan? dah edit tu.. keh keh keh.. anyway.. arini Khamis 15 Ogos 2013 genap dah 28 weeks or 7 month.. baby dah dok tendang-tendang gedegung gedegang dalam perut nih.. Takpe sayang.. buat lah ape pon dalam perut umi nih.. janji gerak k.. hehe jantina baby? huks x tau lagi ler.. masa scan dalam 22 weeks kot, x nampok plak.. doktor kata perut uminyer tebals.. lolz.. baby ni pon dok tunjuk punggung jer.. hahaha.. tapi ramai org dah tgk2 kata mereka perempuan.. Umi x kisah janji sayang umi ni sihat walafiat (^__^)v


Tu saja.. selamat menjamu selera semua..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin


Wednesday, July 3, 2013

5 month of pregnancy (^____^)

As Salam..

hiks pejam cilik pejam celik.. rasanyer baru je kawen semalam.. =p.. boleh tengok kat ticker sebelah tu yer..
Alhamdulillah rezeki dari Allah swt, dah 5 bulan pregnant or lebih tepat 21 minggu.. meh kite tgk dalam bulan ke-5 ape jadik ngan baby dalam perut nih =)


                                                                    
                                                    kedudukan 5 bulan dalam kandungan 

Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang. Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.
Pigmentasi pada kulit kita mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.
Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah dan peningkatan keluaran cecair dari faraj. Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain.
Pada minggu ke-21, kita akan mengalami banyak perubahan sementara bayi dalam kandungan pula membesar dengan perlahan. Jadi penjagaan kesihatan agar senantiasa sihat dan bertenaga amat penting. Kita perlu elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat yang boleh membebankan bahagian belakang. Malah kita perlu mengelakkan dari memakai kasut bertumit tinggi.
Seterusnya minggu ke-22. Struktur gigi bayi kita mula berkembang. Pergerakan bayi kita juga menjadi semakin aktif. Puan sebaiknya-baiknya memberikan tindakbalas dengan setiap gerakan, tendangan atau bunyi dalam uterus tersebut. Pada masa ini puan sudah boleh perdengarkannya dengan alunan zikir dan ayat-ayat suci Al-Quran untuk memberikan pendedahan dan didikan awal sejak dalam kandungan lagi. Dekatkan perakam atau pemain cakera padat dekat dengan perut puan. InsyaAllah bayi kita yang bakal lahir akan menjadi anak-anak yang pintar lagi soleh. Belailah gerakan bayi anda dengan penuh kasih sayang.
Kini kita di minggu ke-23. Pada masa ini tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan baik. Jari-jemarinya juga terbentuk dengan baik. Perubahan yang berlaku pada puan untuk minggu ini amat baik. Antaranya ialah rambut, tekstur kulit, kuku da warna kulit. Rambut kita akan menjadi lebat dan berkilauan. Kulit pula akan menjadi bertambah gebu, licin dan lembut.
sumber: Zuzana Postnatal Care & Beauty House




So, kat atas tulis 21 minggu jangan wat kerja berat2.. kalau jalan jauh boleh x? hehe aritu g sarawak kemain lagi i jenjalan. dah la hari sebelum berangkat ke sarawat i dok cherry berry 3 hari.. kire ari jumaat kat sarawak (28 june 2013) pon masih ade sisa sakit perut.. (tahan je xnak makan dalam plane huhuks).. 
untuk info bakal ibu-ibu baru, pregnant woman takleh makan ubat cherry berry tau.. ini termasuklah pil cikit-teon yg peymens tuh.. bahaya kat baby.. no wonder masa gi klinik hari pertama sakit doktor x bagi ubat cherryberry tuh.. cuma bagi ubat demam.. heran tapi x tertanya.. next day masih sakit, i pegi la klinik area rumah ni kat selayang.. i bgtau kene cherry berry terus doktor kt klinik tu cakap "U pregnant kan? i xleh bagi ubat cirit yer.. bahaya kat baby.. ubat angin je boleh".. dedededengggggg i bersyukur sangat masa tuh sebab i hampir suruh hubby belikan ubat cirit kt farmasi.. g klinik pon semata nak MC.. sakit weh.. dlu masa bujang telan ubat cirit, ubat tu akan bantu usus tu pulih.. sakarang ni kene bagi usus tu baik sendiri.. macam2 la cuba ngan makan madu, minum teh 0 pekat.. akhirnya on 3rd day baru kurang sikit. 
yang paling best cherry berry i terus baik pas jalan berpeluh-peluh kat sarikin, sarawak (sabtu 29/6/13). agaknyer badan dehydrate sangat, dah la makan pon sikit (sebab takot tercirit).. alhamdulillah.. lepas 1KM jalan pegi balik total 2KM jalan bawah matahari terik, terus ade selera makan nasi beriyani ayam =p.. masa jalan - jalan barang sume en hubby pegang. walaupon berlenggang tapi tetap terasa penatnyer.. 


sekian, sedikit memori umi catatkan untuk anak umi nanti (^__^)--kalau baca lah yerrrr.. hehe

Tuesday, June 25, 2013

@ B.U.R.G.E.R B.O.B.B.Y @

# ini adalah draft masa 2011? 




mmm tetiba teringin---  komen tahun 2013...

(^_^) Bandung & Tioman Trip (^_^)

# ini adalah draft tahun 2012.. lolz

Assalam,

its been almost 3 month x tahu dah baper lama since the last update.. ^^ i've been very busy with works.. yeah.. work and work..
my last post when i was at Bandung.. also for works..    lolz..
been there about one week. meeting with handsome and cute programmers ^__^


week after came back to Malaysia,  i went to Tioman Island. actually this is a department trip "PSS Tioman Trip".   as a trip organizer i think this was a successful event.. Alhamdulillah ^^

looks like berita basi.. but for me.. this is an important post to flashback memories.

no pics.. hahaha.. lenkali update letak gambo yerrr





Feeling Annoyed

Report!!!!
masa submit suh komen xmo komen.. pas 2 minggu pulangkan balik cakap x cukup itu ini.. memang rasa nak melempang orang haihhhhh!!!!